Quina relació hi ha entre aprofitar texans i oposar-se a l’ampliació de l’aeroport?

Aquesta pregunta sorgeix de la coincidència en un mateix cap de setmana, el del 18 i 19 de setembre 2021, d’un taller d’aprofitament tèxtil de la campanya TEXANS PEL CLIMA, impulsada per La Fàbrica amb Solidança i Back to Eco, com una activitat coordinada amb el PDC de Poblenou en el marc de les festes del barri i d’una concentració multitudinària en oposició a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Doncs la resposta a la relació entre totes dos accions es pot resumir amb la paraula compromís. Compromís amb el manteniment de l’aire net a partir de revisar els nostres hàbits de consum tant de roba com de transport.

Aquest compromís es tradueix en una actitud d’aprofitament màxim i reutilització dels recursos que tenim a l’abast que qüestiona el consumisme tant de moda “fast fashion” com de vols “low cost”. Curiosament són denominacions anglòfones  i globalitzadores per descriure un estil de vida basat en l’explotació dels recursos sense tenir en consideració la terra ni les persones. La fórmula planteja un consum més ràpid a un preu més baix que paradoxalment comporta l’explotació més ràpida dels màxims recursos possibles com si el planeta fos il.limitat.

Des de TEXANS PEL CLIMA proposem seure a aprendre a aprofitar els nostres texans, persones d’edats i procedències diverses que gaudim de crear conjuntament i donar utilitat a les coses més enllà del consum inconscient.

Taller d’aprofitament TEXANS PEL CLIMA per fer clauers. Dins les activitats del Pla de Desenvolupament Comunitari per Festes del Poblenou. Can Felipa 18 setembre 2021

Donar valor al que fem amb aquestes accions quotidianes ens permet mirar més enllà. I el que hi ha més enllà de la publicitat del tèxtil i dels vols, com de la majoria de productes, té a veure amb l’impacte contaminant d’aquestes indústries sobre l’entorn sòcio-ambiental; és a dir sobre la natura i sobre les persones implicades en la seva producció. 

La indústria tèxtil és la segona més contaminant en termes d’emissions de CO₂. La manca de circularitat d’aquesta indústria on només un 3% del material torna a introduir-se en les cadenes de valor, el consum d’aigua, l’impacte sobre els sòls i la contaminació d’aigües i subsols per la diversitat de productes químics d’aquesta indústria és alarmant.

La indústria del transport genera fins al 25% de gasos d’efecte hivernacle segons l’Agència Europea del Medi Ambient i El Prat pertany al 20% de municipis catalans on més ha augmentat la temperatura en les darreres dècades; fet que amenaça els cultius del Parc Agrari del Llobregat.

En definitiva, les dades ens situen mentalment però cal que com a persones sentim internament que un consum de proximitat és l’única actitud possible que ens assegura poder seguir respirant aire net, cultivant aliments saludables i veure i regar amb aigua neta. Aire, sol i aigua, elements imprescindibles per la nostra vida a la terra. Tant senzill i tant complicat d’entendre quan hi ha resistències a que revisem la manera com hem viscut les darreres dècades sense tenir en compte res més que a nosaltres, habitants del món enriquit, per sobre de les altres espècies del món natural i animal. I amb les dades adequades i el convenciment de que som part de la natura podem passar a l’acció sense cap dubte de què estem fent el correcte pel manteniment de la vida reaprofitant texans i apostant per la terra abans que pels avions a més de moltes altres eleccions encertades del nostre dia a dia que ens apropen a fer realitat el món que volem veure i viure.

*Més informació de les dos campanyes:

  http://niunpamdeterra.cat/no-a-lampliacio-de-laeroport/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: