Esdeveniments Texans 2021

La propera tardor participem en diferents esdeveniments a nivell de ciutat, on podràs acostar-te a donar-nos els teus texans i també a consultar o informar-te sobre el projecte. En algun dels esdeveniments hi haurà taller, que ja s’està anunciant a xarxes i també trobareu la informació a continuació:

 • 18 Setembre: festes Poble Nou amb taller de clauers reciclats de texà.
 • Octubre – Jornades de sostenibilitat al casal llacuna
 • 18-24 octubre: Fira FESC amb stand de la Fàbrica.
 • 11 de novembre. Taller a l’espai Antoni Miro Peris
 • 5 novembre: Club Esportiu Jupiter
 • novembre: Fira cap al residu zero – Fira besos – Associació Veïns maresme – sorteig de motxilles – pendent parlar

“Texans pel clima” arriba als carrers del Poblenou

TEXANS PEL CLIMA” ha sortit al carrer al barri del Poblenou diumenge 23 de maig per les Festes de Maig organitzades per la colla del Drac de Poblenou fent visible la campanya de recollida de texans davant de Can Saladrigas un espai emblemàtic de la cultura popular i festiva al districte. Aquesta campanya que impulsem La Fàbrica, Solidança i Back to Eco ha començat al març de 2021 i s’estendrà de manera pilot al Districte Sant Martí amb els nombrosos barris que aplega i el repte d’arribar a recollir  40.000 texans en un any, fins al març 2022. 

La nostra parada davant de Can Saladrigas ha tingut molt d’èxit a les Festes de Maig que aprofitem per explicar-vos que van sorgir al 1978 amb l’obertura de l’Ateneu Popular la Flor de Maig que precisament es manté com a tal i esperem que sigui el proper espai cooperatiu al barri en acollir un contenidor de la campanya. Davant l’interés del veïnat hem elaborat un llistat amb els punts de recollida al Poblenou que en aquests moments es troben en llocs tant diversos com el Casal de Poblenou, FabLab, escoles Les Acàcies i Llacuna, IES Maria Espinalt i el ConnectHort.

En aquest camí no estem soles perquè comptem amb la col.laboració de persones d’entitats com l’AVV Poblenou que ens ha permés compartir parada amb el servei Apropem-nos en aquesta fira popular. L’abast de la campanya en aquests moments és de 22 cntenidors distribuïts en casals de barri, centres cívics, clubs esportius, escoles, institus, grups de consum … que estan situats als barris de Poblenou, Provençals del Poblenou, Llacuna, Camp de l’Arpa del Clot i Besós on podeu portar els texans per donar-los llarga vida i reduir el seu impacte sòcio-ambiental. 

smart

Qui ha fet els meus teixits?

Aquest any la campanya de Fashion Revolution ha sumat a la pregunta de “qui ha fet la meva roba?” la pregunta de “qui ha fet la meva tela”.

La Fashion Revolution, entre moltes d’altres organitzacions, ha estat demanant una major transparència i rendició de comptes a tota la indústria de la moda en l’àmbit mundial d’ençà que el 2013 s’enfonsés l’edifici de Rana Plaza a Bangladesh matant a més de mil treballadores de la confecció.

Tanmateix, aquest any s’està donant especial importància a la manca de transparència en el primer nivell de fabricació on milions de persones de tot el món treballen per produir i processar les fibres i teixits que vestim i des de Texans del Clima hem volgut compartir aquesta reflexió que no deixa de posar la vista en el que es el cicle de producció tèxtil i la necessitat de canviar-lo.

Tot i que les marques i els minoristes no tenen el mateix nivell d’influència en els
proveïdors més profunds de la cadena de subministrament com tenen els fabricants de primer nivell, aquests proveïdors de nivell inferior són igual de fonamentals per a l’èxit de les marques. Sense fibres i teixits, fabricats per les instal·lacions i la gent en la part més primària de la cadena, les marques no tindrien roba per vendre.
Decisions preses per les marques durant la fase de disseny i desenvolupament del producte, com ara la qualitat, el color, preu, temps d’execució i comandes d’última hora: tenen impactes en les condicions de treball a cada nivell del subministrament
fins a la matèria primera.
Tot i les creixents crítiques a les xarxes socials, la majoria de marques de roba
confien en auditories per identificar possibles violacions dels drets humans que es poden donar a les fàbriques on es fabriquen els seus productes. Però poques marques realitzen auditories o fan esforços per controlar les condicions laborals en aspectes que van més al fons de la cadena de subministrament. El Fashion Transparency Index afirma que només el 40% de les 250 principals marques del món diuen realitzar auditories al primer nivell de la cadena i que quan ho fan subcontractistes en lloc de processar les instal·lacions o fàbriques tèxtils en funcionament a l’origen de la cadena.
Aquest fet és motiu de preocupació perquè l’explotació tendeix a prosperar en aquells espais on no hi ha visibilitat o on no arriben les auditories.
Una investigació realitzada el 2013 per BSR i Sedex van identificar que l’explotació laboral i els riscos ambientals augmenten quan més a l’origen de la cadena anem.
Van trobar que a dos o tres nivells dels proveïdors finals, les auditories independents identificaven fins a un 27% més de problemes crítics que en el primer nivell.

A més, en molts països, és habitual que en la confecció i en el tèxtil en general els treballadors tenen una ocupació de tipus informal o des de casa, el que significa que ho fan de forma invisible i no reconeguts per la legislació, amb el que encara tenen menys poder per exigir qualitat en les seves condicions del seu treball.

Per concloure aquest article, ens agradaria comentar, que tota aquesta precarietat va lligada al model hiperconsumista afavorit per la fast fashion. Unes marques de moda hiper competitives en quan a preus, posen molta pressió a la baixa sobre els proveïdors i
sovint els porta a l’explotació laboral i ambiental .

QUÈ ÉS LA CAMPANYA TEXANS PEL CLIMA?

Una campanya col·lectiva impulsada per Fundació Solidança, La taca d’oli/La Fàbrica i Back To Eco_Infinitdenim destinada a avançar cap a una economia més circular al districte de Sant Martí.
Iniciem amb un material popular, de qualitat, fàcil de recollir i amb un impacte ambiental important sobre el planeta: EL TEXÀ, però la nostra fita és més global, i cerca aconseguir la màxima recuperació de tèxtil en desús al districte de Sant Martí i a l’hora fer visible a la ciutadania dels barris les possibilitats de circularitat de roba a la ciutat de Barcelona.

PER QUÈ ELS TEXANS?

El projecte cerca crear vies per donar circularitat al tèxtil en general, però el texà és la peça de roba que centra el projecte pels següents motius:

 • Pel seu gran impacte ambiental: per cada pantaló texà es necessiten 1,5 metres de mitja de teixit denim i fins a 8.000 litres d’aigua, a més de les emissions de CO2 associades les diferents fases de producció.
 • Per la seva sobre producció: Al món es fabriquen 300 milions de texans l’any.
 • Per la seva qualitat: Els texans tenen una esperança de vida de 8 anys, però normalment el seu cicle de vida són 4 anys i en moltes ocasions, el texà que es diposita al contenidor de recollida encara té més del 90% del teixit en bon estat.
 • Per les seves opcions de re-manufactura: Back To Eco, una de les promotores del projecte té un taller especialitzat en reutilitzar pantalons texans i convertir-los en nous productes.

PER QUÈ EL TÈXTIL?

 • Molt contaminant: La indústria tèxtil és la segona més contaminant en termes d’emissions de CO2. Per altre, la gran diversitat de productes químics que s’utilitzen, principalment en els processos de tintura, provoquen la contaminació d’aigües i subsols en els països productors on les normatives ambientals són més laxes.
 • Poc circular: Només un 3% del material original torna a introduir-se en les cadenes de valor. Només a Europa es generen anualment 3 milions de tones de residus tèxtils.
 • Grans consums de recursos: El consum d’aigua i de nutrients dels sòls per a la producció tèxtil

QUÈ FAREM?

 • Punts de recollida: Ubicació de petits contenidors de texans en espais físics situats dins el territori. Els texans es classificaran i es destinaran a: remanufactura al taller de Back To Eco, per a venda de segona mà a les botigues Solidança/Roba Amiga, per a reciclatge industrial o per alguna activitat interna desenvolupada durant el projecte.
 • Tallers pràctics: Realització de tallers de prevenció i reutilització de residu tèxtil (presencial o virtual).
 • Sensibilització: Accions de sensibilització per a entitats participants, assistència a fires, esdeveniments, xerrades, etc (presencial o virtual).

QUI POT PARTICIPAR?

 • Entitats: Convidem a participar en tota mena d’entitat amb un local físic (equipaments de proximitat, escoles, AAVV, grups de consum, botigues, etc.) que estigui interessada a tenir un punt de recollida i informació i que vulgui col·laborar en el repte de reduir els residus no aprofitables a la ciutat.
 • Persones: amb interès per reciclar o reutilitzar texans o en conèixer més a fons quins són els impactes ambientals d’un texà.