Video de la Fira Residu Zero del Besòs

Ja tenim aquí el video de la Fira Residu Zero del Besòs on el projecte Texans pel Clima va participar amb una xerrada i amb una parada amb punt de recollida de texans.

Aquest video s’emmarca en la sèrie PASSEM A L’ACCIÓ realitzada per La Fàbric@ que agrupa 3 iniciatives autogestionades  de suport mutu per viure en comú a la ciutat.

. Fira cap al Residu Zero (Besós-Maresme)

. l’Olla Solidària (aprofitament alimentari del Poblenou)

. Hort Fortalesa a Provençals de Sant Martí

El vídeo mostra les experiències presents a la III fira Cap al residu zero, organitzada per la comissió BarriNet de l’AVV Maresme el 28 de novembre 2021, que per tercer any consecutiu ens mostra com s’està fent realitat la transició cap a un altre model sòcio-econòmic en àmbits com l’alimentació, la cosmètica, el compostatge, els embolcalls orgànics, els no-residus tèxtils …

Sorteig i joc interactiu Texans pel Clima

A Texans pel clima celebrem un any de recollides, reutilització i reciclatge de texans. Ha sigut un any de treball conjunt entre Solidança, La Fàbrica i Back To Eco, on hem tingut la sort de comptar amb més de 25 entitats i centres que s’han unit al nostre objectiu d’augentar la recollida tèxtil a Barcelona. Ara toca celebrar-ho i com no, amb vosaltres, entitats, persones, i agrupacions que d’una manera o altre heu ajudat a impulsar aquesta iniciativa.

Per aquesta ocasió especial, hem creat un joc interactiu que us ajudarà a endinsar-vos en els impactes ambientals i socials de la produció d’aquest tèxtil tant popular: els texans.

El joc consisteix en un qüestionari en línia on de forma simultània les participants anireu descobrint com el món tèxtil i en concret els texans tenen grans impactes arreu del món, tant en l’àmbit social, ambiental i econòmic. També coneixereu quines son les alternatives més sostenibles.

A les 3 persones amb millors resultats se’ls lliuraran tres obsequis fets amb texans reciclats de la marca Infinit Denim.

ON: https://meet.jit.si/ConcursTexanspelClima26gener

QUAN: 26 de gener de 18 hores a 19.16 hores.

INSCRIPCIONS: texanspelclima.org


TEXANS PEL CLIMA a la III FIRA CAP AL RESIDU ZERO             

Per tercer any consecutiu la Fira cap al cap residu zero és una realitat a la ciutat impulsada per la Comissió Barri Net de l’Associació de Veïnes i Veïns del Maresme en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. Les comunitats circulars com a centre d’enguany donant espai a una vintena d’iniciatives que ens permeten transitar cap a una altra manera de viure.   

Enguany la campanya TEXANS PEL CLIMA ha estat una de les iniciatives presents a la fira per visibilitzar al recollida de texans que està realitzant des de principis d’any per una vintena de punts distribuïts pels barris del Districte Sant Martí on es desenvolupa com a projecte clima per posar atenció de l’impacte dels residus tèxtils.

Punt de recollida de texans a la fira.

Als barris del Besós-Maresme s’està duent la recollida de texans des de diversos indrets, els equipaments de proximitat, Casal de Barri i Centre Cívic, així com des de la Comissió Barri Net de l’AVV Maresme que és qui organitza aquesta fira. Alhora, l’IES Barri Besós ha acollit una xerrada al voltant del residu tèxtil donant a conèixer la campanya entre l’alumnat.  

A més de la nostra campanya una quinzena més de projectes han omplert la III FIRA CAP AL RESIDU ZERO de parades, tallers i demostracions de com fer realitat la reducció de residus a la vida diària amb productes naturals per al cos i la llar, aliments ecològics de proximitat, embalatges elaborats amb matèria orgànica, compostatge comunitari, materials tèxtils reciclats i altres productes que no generen cap residu.

*Ben aviat el vídeo de la III FIRA CAP AL RESIDU ZERO que recull les iniciatives participants entre les que es troba la nostra campanya.

La campanya “TEXANS PEL CLIMA” al Besós-Maresme apostant per l’Economia Social i Solidària.

Divendres 2 de juliol 2021 la campanya TEXANS PEL CLIMA ha participat activament a la  III Trobada d’Economia Social i Solidària del Besós-Maresme organitzada des del centre cívic. Aquest any la trobada s’ha centrat en visibilitzar i valoritzar les respostes comunitàries a la pandèmia que han emergit al barri. A més de la mostra de projectes en un ampli ventall de parades demostratives s’ha donat un veritable aplec tant de les entitats i iniciatives arrel.lades al barri com dels projectes vigents que des de l’Economia Social i Solidària estan aportant i en condicions de dialogar pels vincles que han establert.

Concretament, vam seure al voltant de la Taula d’experiències comunitàries amb el menjador solidari Gregal, associació de dones Ambar Prim, parròquia de Sant Pauli de Nola, entitat Ca Kanam, grup de consum Besós Verds i veïnes i veïns del barri.

Com a projectes en marxa al barri hem estat TEXANS PEL CLIMA de la mà de La Fàbrica que també fem acompanyament veïnal en la plantació i tancat d’escocells; Cuinem Barri d’Antígona promovent l’alimentació saludable a l’abast i Novact impulsant la moneda REC.

Des de La Fàbrica, com una de les entitats amb trajectòria a la Xarxa d’Economia Social i Solidària i membre de la seva Comissió Ecosocial, hem remarcat la importància d’apropar les iniciatives per enfortir-nos mútuament i arribar més lluny. El repte alimentari esdevé  una qüestió clau al barri que la pandèmia ha posat de relleu alhora que ha fet activar la xarxa veïnal i associativa per fer-hi front col·lectivament a les necessitats alimentàries existents. Hem destacat la urgència de reforçar processos comunitaris compartits més enllà dels projectes puntuals que sol recolzar l’Administració. I llavors l’ESS en aquest context anirà prenent forma pròpia i maneres de fer coherents amb les dinàmiques sòcio-econòmiques existents que li estan donant sentit.

I com en tot esdeveniment comunitari, a més de conversar hi ha temps per gaudir de la companyia i la cultura; en aquest cas amb l’espectacle musical del grup senegalès Ngomez Nokass amb i un sopar  la fresca ha clos aquesta trobada estiuenca on hem sembrat les ganes  de reprendre el contacte a la tardor per seguir tirant del fil que cohesiona al barri.

Parada TEXANS PEL CLIMA a la II Trobada d’ESS   al Besós-Maresme on vam sortejar dos bosses entre el veïnat col.laborador.

La intenció d’aquesta campanya pilot al Districte de Sant Martí de Barcelona és avançar cap a una economia més circular a través de la recollida de texans usats i diferents accions de sensibilització ambiental. Ho fem des de la vinculació entre Fàbrica des del treball comunitari, Solidança des de la trajectòria en la recollida i tractament del tèxtil i Back to Eco des de l’Upcycling. Es tracta d’activar un procés circular entorn el texà per mostrar com d’important és fer circular l’economia als barris.

Per què els TEXANS i què en fem?

Ens centrem en els texans és un producte molt popular i no en saben gaire del seu impacte ambiental. Sabíeu que per la producció d’un pantaló texà es consumeixen fins a 8.000 litres d’aigua i provoca més de 20kg d’emissions de CO2 durant les diferents fases de producció. Expliquem que al món es fabriquen 300 milions de texans l’any i que el texà té una “esperança de vida” de 8 anys normalment el seu cicle de vida no arriba a la meitat. I quan es llença sovint encara té més del 90% del teixit en bon estat, aprofitable per la re-manufactura. I això precisament és el punt on la campanya actua, el reaprofitament.

Des dels punts de recollida de texans distribuïts als 10 barris de Sant Martí volem fer visibles les possibilitats de circularitat d’aquesta peça de vestir. I per això a la tardor farem tallers pràctics de prevenció i reutilització del residu tèxtil i diferents accions de sensibilització per tal de conscienciar el veïnat passant a l’acció.

En aquests moments pots trobar contenidors en equipaments de proximitat (Casal del Poblenou, casal del Besós, Ca l’Isidret, casal de Bac de Roda, Centre Cívic Besós, Espai Antoni Miró Peris), entitats veïnals (AVV Poblenou i AVV Maresme), escoles (Acàcies, Llacuna), IES (Maria Espinalt), espais d’innovació com el FabLab de Poblenou, horts urbans com el ConnectHort i esportives com el Club Esportiu Júpiter.

*Si estàs interessa/da en donar suport a aquesta iniciativa única a Barcelona, posat en contacte amb nosaltres a través de la web TEXANS PEL CLIMA on potsseguir els avenços de la campanya.

Quina relació hi ha entre aprofitar texans i oposar-se a l’ampliació de l’aeroport?

Aquesta pregunta sorgeix de la coincidència en un mateix cap de setmana, el del 18 i 19 de setembre 2021, d’un taller d’aprofitament tèxtil de la campanya TEXANS PEL CLIMA, impulsada per La Fàbrica amb Solidança i Back to Eco, com una activitat coordinada amb el PDC de Poblenou en el marc de les festes del barri i d’una concentració multitudinària en oposició a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Doncs la resposta a la relació entre totes dos accions es pot resumir amb la paraula compromís. Compromís amb el manteniment de l’aire net a partir de revisar els nostres hàbits de consum tant de roba com de transport.

Aquest compromís es tradueix en una actitud d’aprofitament màxim i reutilització dels recursos que tenim a l’abast que qüestiona el consumisme tant de moda “fast fashion” com de vols “low cost”. Curiosament són denominacions anglòfones  i globalitzadores per descriure un estil de vida basat en l’explotació dels recursos sense tenir en consideració la terra ni les persones. La fórmula planteja un consum més ràpid a un preu més baix que paradoxalment comporta l’explotació més ràpida dels màxims recursos possibles com si el planeta fos il.limitat.

Des de TEXANS PEL CLIMA proposem seure a aprendre a aprofitar els nostres texans, persones d’edats i procedències diverses que gaudim de crear conjuntament i donar utilitat a les coses més enllà del consum inconscient.

Taller d’aprofitament TEXANS PEL CLIMA per fer clauers. Dins les activitats del Pla de Desenvolupament Comunitari per Festes del Poblenou. Can Felipa 18 setembre 2021

Donar valor al que fem amb aquestes accions quotidianes ens permet mirar més enllà. I el que hi ha més enllà de la publicitat del tèxtil i dels vols, com de la majoria de productes, té a veure amb l’impacte contaminant d’aquestes indústries sobre l’entorn sòcio-ambiental; és a dir sobre la natura i sobre les persones implicades en la seva producció. 

La indústria tèxtil és la segona més contaminant en termes d’emissions de CO₂. La manca de circularitat d’aquesta indústria on només un 3% del material torna a introduir-se en les cadenes de valor, el consum d’aigua, l’impacte sobre els sòls i la contaminació d’aigües i subsols per la diversitat de productes químics d’aquesta indústria és alarmant.

La indústria del transport genera fins al 25% de gasos d’efecte hivernacle segons l’Agència Europea del Medi Ambient i El Prat pertany al 20% de municipis catalans on més ha augmentat la temperatura en les darreres dècades; fet que amenaça els cultius del Parc Agrari del Llobregat.

En definitiva, les dades ens situen mentalment però cal que com a persones sentim internament que un consum de proximitat és l’única actitud possible que ens assegura poder seguir respirant aire net, cultivant aliments saludables i veure i regar amb aigua neta. Aire, sol i aigua, elements imprescindibles per la nostra vida a la terra. Tant senzill i tant complicat d’entendre quan hi ha resistències a que revisem la manera com hem viscut les darreres dècades sense tenir en compte res més que a nosaltres, habitants del món enriquit, per sobre de les altres espècies del món natural i animal. I amb les dades adequades i el convenciment de que som part de la natura podem passar a l’acció sense cap dubte de què estem fent el correcte pel manteniment de la vida reaprofitant texans i apostant per la terra abans que pels avions a més de moltes altres eleccions encertades del nostre dia a dia que ens apropen a fer realitat el món que volem veure i viure.

*Més informació de les dos campanyes:

  http://niunpamdeterra.cat/no-a-lampliacio-de-laeroport/

Esdeveniments Texans 2021

La propera tardor participem en diferents esdeveniments a nivell de ciutat, on podràs acostar-te a donar-nos els teus texans i també a consultar o informar-te sobre el projecte. En algun dels esdeveniments hi haurà taller, que ja s’està anunciant a xarxes i també trobareu la informació a continuació:

  • 18 Setembre: festes Poble Nou amb taller de clauers reciclats de texà.
  • Octubre – Jornades de sostenibilitat al casal llacuna
  • 18-24 octubre: Fira FESC amb stand de la Fàbrica.
  • 11 de novembre. Taller a l’espai Antoni Miro Peris
  • 5 novembre: Club Esportiu Jupiter
  • novembre: Fira cap al residu zero – Fira besos – Associació Veïns maresme – sorteig de motxilles – pendent parlar

“Texans pel clima” arriba als carrers del Poblenou

TEXANS PEL CLIMA” ha sortit al carrer al barri del Poblenou diumenge 23 de maig per les Festes de Maig organitzades per la colla del Drac de Poblenou fent visible la campanya de recollida de texans davant de Can Saladrigas un espai emblemàtic de la cultura popular i festiva al districte. Aquesta campanya que impulsem La Fàbrica, Solidança i Back to Eco ha començat al març de 2021 i s’estendrà de manera pilot al Districte Sant Martí amb els nombrosos barris que aplega i el repte d’arribar a recollir  40.000 texans en un any, fins al març 2022. 

La nostra parada davant de Can Saladrigas ha tingut molt d’èxit a les Festes de Maig que aprofitem per explicar-vos que van sorgir al 1978 amb l’obertura de l’Ateneu Popular la Flor de Maig que precisament es manté com a tal i esperem que sigui el proper espai cooperatiu al barri en acollir un contenidor de la campanya. Davant l’interés del veïnat hem elaborat un llistat amb els punts de recollida al Poblenou que en aquests moments es troben en llocs tant diversos com el Casal de Poblenou, FabLab, escoles Les Acàcies i Llacuna, IES Maria Espinalt i el ConnectHort.

En aquest camí no estem soles perquè comptem amb la col.laboració de persones d’entitats com l’AVV Poblenou que ens ha permés compartir parada amb el servei Apropem-nos en aquesta fira popular. L’abast de la campanya en aquests moments és de 22 cntenidors distribuïts en casals de barri, centres cívics, clubs esportius, escoles, institus, grups de consum … que estan situats als barris de Poblenou, Provençals del Poblenou, Llacuna, Camp de l’Arpa del Clot i Besós on podeu portar els texans per donar-los llarga vida i reduir el seu impacte sòcio-ambiental. 

smart

Qui ha fet els meus teixits?

Aquest any la campanya de Fashion Revolution ha sumat a la pregunta de “qui ha fet la meva roba?” la pregunta de “qui ha fet la meva tela”.

La Fashion Revolution, entre moltes d’altres organitzacions, ha estat demanant una major transparència i rendició de comptes a tota la indústria de la moda en l’àmbit mundial d’ençà que el 2013 s’enfonsés l’edifici de Rana Plaza a Bangladesh matant a més de mil treballadores de la confecció.

Tanmateix, aquest any s’està donant especial importància a la manca de transparència en el primer nivell de fabricació on milions de persones de tot el món treballen per produir i processar les fibres i teixits que vestim i des de Texans del Clima hem volgut compartir aquesta reflexió que no deixa de posar la vista en el que es el cicle de producció tèxtil i la necessitat de canviar-lo.

Tot i que les marques i els minoristes no tenen el mateix nivell d’influència en els
proveïdors més profunds de la cadena de subministrament com tenen els fabricants de primer nivell, aquests proveïdors de nivell inferior són igual de fonamentals per a l’èxit de les marques. Sense fibres i teixits, fabricats per les instal·lacions i la gent en la part més primària de la cadena, les marques no tindrien roba per vendre.
Decisions preses per les marques durant la fase de disseny i desenvolupament del producte, com ara la qualitat, el color, preu, temps d’execució i comandes d’última hora: tenen impactes en les condicions de treball a cada nivell del subministrament
fins a la matèria primera.
Tot i les creixents crítiques a les xarxes socials, la majoria de marques de roba
confien en auditories per identificar possibles violacions dels drets humans que es poden donar a les fàbriques on es fabriquen els seus productes. Però poques marques realitzen auditories o fan esforços per controlar les condicions laborals en aspectes que van més al fons de la cadena de subministrament. El Fashion Transparency Index afirma que només el 40% de les 250 principals marques del món diuen realitzar auditories al primer nivell de la cadena i que quan ho fan subcontractistes en lloc de processar les instal·lacions o fàbriques tèxtils en funcionament a l’origen de la cadena.
Aquest fet és motiu de preocupació perquè l’explotació tendeix a prosperar en aquells espais on no hi ha visibilitat o on no arriben les auditories.
Una investigació realitzada el 2013 per BSR i Sedex van identificar que l’explotació laboral i els riscos ambientals augmenten quan més a l’origen de la cadena anem.
Van trobar que a dos o tres nivells dels proveïdors finals, les auditories independents identificaven fins a un 27% més de problemes crítics que en el primer nivell.

A més, en molts països, és habitual que en la confecció i en el tèxtil en general els treballadors tenen una ocupació de tipus informal o des de casa, el que significa que ho fan de forma invisible i no reconeguts per la legislació, amb el que encara tenen menys poder per exigir qualitat en les seves condicions del seu treball.

Per concloure aquest article, ens agradaria comentar, que tota aquesta precarietat va lligada al model hiperconsumista afavorit per la fast fashion. Unes marques de moda hiper competitives en quan a preus, posen molta pressió a la baixa sobre els proveïdors i
sovint els porta a l’explotació laboral i ambiental .

QUÈ ÉS LA CAMPANYA TEXANS PEL CLIMA?

Una campanya col·lectiva impulsada per Fundació Solidança, La taca d’oli/La Fàbrica i Back To Eco_Infinitdenim destinada a avançar cap a una economia més circular al districte de Sant Martí.
Iniciem amb un material popular, de qualitat, fàcil de recollir i amb un impacte ambiental important sobre el planeta: EL TEXÀ, però la nostra fita és més global, i cerca aconseguir la màxima recuperació de tèxtil en desús al districte de Sant Martí i a l’hora fer visible a la ciutadania dels barris les possibilitats de circularitat de roba a la ciutat de Barcelona.

PER QUÈ ELS TEXANS?

El projecte cerca crear vies per donar circularitat al tèxtil en general, però el texà és la peça de roba que centra el projecte pels següents motius:

  • Pel seu gran impacte ambiental: per cada pantaló texà es necessiten 1,5 metres de mitja de teixit denim i fins a 8.000 litres d’aigua, a més de les emissions de CO2 associades les diferents fases de producció.
  • Per la seva sobre producció: Al món es fabriquen 300 milions de texans l’any.
  • Per la seva qualitat: Els texans tenen una esperança de vida de 8 anys, però normalment el seu cicle de vida són 4 anys i en moltes ocasions, el texà que es diposita al contenidor de recollida encara té més del 90% del teixit en bon estat.
  • Per les seves opcions de re-manufactura: Back To Eco, una de les promotores del projecte té un taller especialitzat en reutilitzar pantalons texans i convertir-los en nous productes.